4 Eylül 2012 Salı

Luis Alverez


Luis Walter Alvarez (San Francisco 13 Haziran 1911 – 1 Eylül 1988'de Berkeley, Kaliforniya'da) Amerika Birleşik Devletleri fizikçilerinden ve mucitlerdendir. Uzun profesyonel kariyerinin neredeyse hepsinin Kaliforniya Üniversitesi'nde geçirmiştir.
1968 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır ve 40'tan fazla patenti vardır. Bu patentlerden birkaçı kazanç sağlanabilecek buluşlardı. 1978'de National Inventors Hall of Fame'e dâhil edildi.
Konu başlıkları  [gizle]
1 Biyografisi
1.1 İlk yılları
1.2 Daha sonraki yılları ve kariyeri
2 Dinozorların yok olması konusundaki çalışmaları
3 Kaynakça
Biyografisi [değiştir]

İlk yılları [değiştir]
Alvarez ailesi Latin Amerikalı soydandı. Luis Walter, bir zamanlar Mayo Kliniği'nde araştırmacı ve bir doktor olan Walter C. Alvarez'in ve Harriet Smythe'in oğlu, Havai'de doktor olup lekesel cüzzama karşı daha iyi bir teşhis bulan Luis F. Alvarez'in torunudur. Teyzesi Mabel Alvarez, yağlı boya resime kendini vermiş Kalifornya'lı bir sanatçıydı. Bir oğlu olan Walter Alvarez de Berkeley'de kampüsü olan Kalifornya Üniversitesi'nde jeoloji profesörüydü.
Alvarez, 1932'de lisans, 1934'te lisansüstü ve 1936'da doktora diplomasını aldığı Chicago Üniversitesi'nde eğitim gördü.
= II. Dünya Savaşı sırasında Alvarez'in askerî teknoloji üzerindeki çalışmaları en önemlidir. Manhattan Projesi ve atom bombasını düşüren Alberta Projesi'nin en önemli elemanlarındandı. The Great Artiste'le bilimsel gözlemci olarak bombanın atılışını izledi.
Alvarez ve üniversite öğrencisi Lawrence Johnston, Üçleme ve Nagasaki bombaları'nda kullanılan küresel iç patlarları için patlayan kablo ateşleyicisini tasarladılar [1]. Radar ve navigasyon konusunda da önemli çalışmaları vardır. 1945'te Amerika Birleşik Devletleri Hükûmeti'nin havacılık konusundaki en yüksek ödülü olan Collier Ödülü'ne kötü görüş şartlarında uçakların inişe geçmesini kolaylaştıran Yer Kontrollü Yaklaşma (YKY) sistemini geliştiridiğinden lâik görüldü.
Alvarez, ayrıca "foo fighters" diye adlandırılan ve II. Dünya Savaşı'nda gözlenen UFOlarla ilgili raporları da inceledi[1].
Daha sonraki yılları ve kariyeri [değiştir]
1968 yılında Nobel Fizik Ödülünü "geliştirdiği hidrojen kabarcık odası ve veri analiziyle çok sayıda rezonans hâli keşfedildiği"nden ona verildi. Bu araştırmalarla bilginlere parçacık hızlandırıcılarında kısa ömürlü parçacıkların kaydı ve incelenme imkânı verilmişti. 1987'de ABD Enerji Bakanlığı, ona Enrico Fermi Ödülü'ne lâik gördü.
Alvarez geliştirdiği jet geri tepme teorisiyle John F. Kennedy suikastı sırasında presidentin başının niçin arkadan vurulmasına rağmen geriye teptiğini açıkladı ve böylece Lee Harvey Oswald'in suçlu olduğunu gösterdi.
Dinozorların yok olması konusundaki çalışmaları [değiştir]

1980'de Alvarez ve oğlu Walter, asteroit çarpma teorisini taktim ederek Kreates çağ sonuna âit katmanlardaki aşırı yüksek iridyum yoğunluğunu açıkladı.
On yıl sonra ilk önerisi olan ve Chicxulub adı verilen büyük çarpışma kraterinin Meksika açıklarında bulunmasıyla teori doğrulanmış oldu. Böylece Dünya dışı bir cisimle dinozorların yok oluşu, bugün bilginlerce kabul edilir bir açıklama olarak görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder